20.08.202523:23:20

Сучасні технології розширюють можливості виробництва високогірного ячменю в Сіцзані

В останні роки в повіті Г’янгдзе (округ Шигацзе, Сіцзанський автономний район, Південно-Західний Китай) процвітає виробництво високогірного ячменю, що стало можливим завдяки сучасним технологіям, які допомагають вирощувати і глибоко переробляти основні продукти харчування для жителів регіону.

Повіт Г’янгдзе є великою базою з виробництва високогірного ячменю, місцеві посівні площі якого в 2024 році досягли 7773 гектарів, а обсяг виробництва – 62 000 тонн.

У вересні минулого року місцева технологічна фірма, що спеціалізується на продукції з високогірного ячменю, запустила першу в Китаї лінію з виробництва зерна з переробки високогірного ячменю, що дозволило збільшити ступінь вилучення ячмінного борошна з 60% до більш ніж 70%.

«Ця суміш для випічки є продуктом з найвищою доданою вартістю на нашій виробничій лінії. Вона вирішила велику проблему, пов’язану з тим, що раніше ячмінь з поганою клейкістю підходив тільки для цампи (підсмажена в олії ячмінна мука). Зараз же ця суміш широко використовується в пекарнях», – сказав Ґо Веньхун, глава технологічної фірми.

Виробництво продукції з ячменю в Г’янгдзе поступово переходить від традиційної грубої переробки до виробництва з високою доданою вартістю.

«Такі продукти, як попкорн з високогірного ячменю і масен (тибетська випічка з цампи), стали бестселерами в Інтернеті. Зазвичай вони дуже швидко розпродаються відразу після появи. Завдяки нашій інтегрованій бізнес-моделі, що об’єднує компанії, кооперативи та місцевих фермерів, ми вже отримали замовлення на 7000 тонн високогірного ячменю в цьому році, при цьому річний обсяг виробництва, як очікується, досягне 15 тис. тонн. За прогнозами, загальний обсяг виробництва в галузі глибокої переробки протягом року перевищить 170 млн юанів (близько 23,66 млн доларів США), що на 21% більше, ніж минулого року», – сказав Кун Цзіньцю, директор Управління сільського господарства та у справах сільських районів у Г’янгдзе.

Крім того, передові технології також допомагають підвищити ефективність вирощування даної культури у високогірних районах. «У ці дні ми проводимо позакореневе підживлення наших посівів високогірного ячменю. Раніше ручне обприскування займало близько півгодини на один му (близько 0,067 га). Тепер за допомогою безпілотника ми можемо охопити більше 30 му (2 га) за той самий час. Таким чином, при обробці понад 2500 му (166,67 гектара) земель в нашому селі можна вкластися всього у два дні», – сказав Пу Ґуй, секретар партійного осередку села Нудуй, яке є однією з головних зон з виробництва ячменю в Сіцзані.

Зараз під високогірний ячмінь в Сіцзані виділено близько 153 тис. гектарів, з яких збирається близько 888 тис. тонн врожаю на рік. У регіоні випускається понад 80 відповідних продуктів глибокої переробки за чотирма основними категоріями, річний обсяг виробництва яких перевищує 1,2 млрд юанів.

https://ukrainian.cgtn.com/2025/08/20/ARTI1755674082789329/